torstaina, heinäkuuta 20, 2006

TVn ruokaohjelmista

Tää ruokapuoli on jotenkin viime aikoina ollut kovasti tapetilla, eikä TVn ohjelmatarjontaa sovi unohtaa tälläkään saralla. Kiinnostavinta on lähinnä ohjelmatarjonnan valtava diversiteetti. Tässä postauksessa otettakoon käsittelyyn ruokakanavista kauneimman "Food Network"in ääri-ilmiöt Paula's Home Cooking ja Good Eats.

Paulan kokkishowta katsellessani kuvittelin ensimmäisellä kerralla vakavasti, että homma on iso vedätys. Mamma itsessään vaikuttaa jonkinlaiselta teksasilaisen öljy- ynnä lihajalostajaperheen sekä maternaalisen konservatiiviporvarin yhdistelmältä viritettynä alaluokan viihde- ja ruokailutottumuksiin. Rouva haluaa antaa itsestään kultivoidun, mutta tavallista kansaa syleilevän kuvan, joten täti pukeutuu perinteisten republikaani-helmiensä ja uskomattoman Syvä Etelä- aksenttinsa lisäksi baseball-takkeihin ja lenkkareihin. Paula Deenin historia myydään köyhästä rikkaaksi sankaritar-tarinana, ja ilmeisesti tuota myyttiä kehittelemällä yritetään myydä juttua tavalliselle amerikkalaiselle.
Yhtä kaikki, tuloksena on jonkinlainen viritetty versio Teijan keittiöstä, jossa komeat ja kuuluisat "nuoret" urokset sitten kokkailevat Paula -tädin kanssa rasvaisimpia, juustoisimpia ja äkkimakeimpia soppia, mitä upporasvassa paistamalla tai sokerissa uittamalla voi aikaan saada. "Älkää hyvät ihmiset näihin reseptilöihin kajotko", jos ei ole varmaa tietoa pumpun kunnosta ja vatsanahkan napakuudesta. Ei uppoaisi minulle, kaikella kunnialla.

"Good Eats" taas on "Alton Brown"-nimisen entisen musavideotuottajan ja nykyisen tähtikokin yhden miehen show. Ohjelma itsessään on loistava. Sopat ovat kansainvälisiä ja kiinnostavia, ei niin terveellisiä, mutta niin lähellä gourmeeta kuin amerikkalainen kotikokki vain voi päästä. On suorastaan ilo kuulla hänen reseptejään, koska niissä on aina jotain uutta ja kiinnostavaa, jota palaa halusta kokeilla. Kaikkea thai-keittiön ja drinkkien sekä fine diningin ja piirakoiden väliltä. Herra on suorastaan pohjoismaalaisen selväjärkinen, välttelee erilaisia kalliita ja turhia amerikkalaisia vimpaimia ruoanlaitossa sekä painottaa ruoanlaiton olennaisimpia ja keskeisimpiä puolia.
Toisaalta, äijä on aivan uskomaton nörtti, joka esittelee kaiken viimeisen päälle. Ohjelmassa tutustutaan mm. sokerin kemiallisen kaavan ja eri riisilajien sisältämien molekyylien erilaiseen toimintaan eri tilanteissa. Jos ei näillä ohjeilla opi kokkaamaan niin sitten ei millään. Show-puolella ohjelma ampuu US -tyyliin taas yli, mutta täytyy sanoa, että yksiselitteisesti paras ruokaohjelma jota olen koskaan seurannut. Tämän on huomannut "moni muukin". Kokeilkaa linkeistä (esim. Food Network -saitilta) löytyviä Alton- pojan reseptejä. Toimii!

Ei kommentteja: