tiistaina, tammikuuta 25, 2011

NYS Ajokortti 6

Nonni. Nyt on kuitti taskussa... Kuitti siksi, että inssin printtaama kauppakuitti palvelee tilapäisenä todistuksena, kunnes varsinainen lisenssi saapuu.

Homma eteni lopulta näin:

1) Kävelin 34th St:n ja Broadwayn kulmassa olevaan DMVn toimistoon, joka oli kiinni jonkin muodollisen juhlapäivän takia. Eivät sitten ilmoittaneet asiakkailleen. Ihmisillä oli aika lailla v-käyrä korkealla. Yritin uudelleen toisen kerran, ja jonot oli saatanalliset. Kolmannella kerralla saavuin aamulla aikaisin, ja pääsin suoraan kirjalliseen kokeeseen. Ei tarvitse varata aikaa eikä mitään. Helppo homma, kunhan vältät jonot.

2) Koe oli hävettävän helppo. Jos olet nettisivun kysymykset käynyt läpi, vedät 100/100. Testin voi tehdä kiinaksi, espanjaksi etc. mutta ei suomeksi. Sitten lisää jonotusta, jotta saat harjoitteluluvan. DMV on USAn pahimman ja tyhmimmän byrokratian maineessa, mikä ei yllätä. Osa jengistä on aivan suojatyökamaa. Mielestäni Homeland Security vetää silti kyllä pidemmän korren.

3) Sitten tuli vähän ruuvattua All-Way Stop, parallel parking ja muuta perusjuttua automaattivaihteilla, että homma on rutiinissa. Kuuntelin pakollisen 5 oppitunnin luennot Professional Driving Schoolissa Manhattanilla. Ihan kamala paikka: ylihintainen, seniili 80-vuotias pappa kertoi juttuja. Lain mukaan viiden tunnin sessio vedettiin 2,5 tuntiin. Paikallinen tapa... No sain vaadittavan todistuksen. Ylipäänsä autokoulubisnes on ylikilpailtu ja hyvä vitsi, koska ajotunteja ei testiin tarvitse ottaa.

4) Varasin ajan ajokokeeseen, sekä yhden ajotunnin jotta saan tuntuman autoon. Paikkana Forest Hillissä Autocraft Driving School. Suosittelen lämpimästi. Selvästi parempi meininki ja kohtuuhinnat. Kannattaa tehdä 5 tunnin luennot myös täällä, ja pyytää Andreita opettajaksi.

5) Andrein kanssa haettiin tunti rutiinia, ja sitten ajokokeeseen. Hoidin homman rutiinilla, vaikka unohdin lähtiessä vilkun. Läpi meni silti, ihme kyllä. :)

Fiilikset jälkeenpäin... Ajokoe voi pahimmillaan muodostua jopa rotukysymykseksi. Onneksi Itä-Euroopan pojat autokoulussa taitavat suhdetoiminnan. Sain asiallisen inssin. Ajokokeessa vaaditaan vahvaa ajamista, hissuttelulla ja varmistelulla ei pärjää. Haluavat nähdä rutiinia. Paljon naamasta kiinni. Vanhempi, hyvällä ajorutiinilla varustettu, valkoinen mieshenkilö on tietysti paremmassa asemassa tällä kohtaa. Suosittelen muutamaa ajotuntia, koska kyse ei ole vain ajotaidosta vaan siitä että ajaa niinkuin inssi toivoo.

Ei kommentteja: