torstaina, maaliskuuta 11, 2010

Sisältöjä Göteborgissa.

Lady ja etenkin HR on aikojen kanssa suhannut eteläisessä Skandinaviassa. Tässä yhden kaupungin dataa, kun näitä on toistuvasti kyselty.

Kahviloita ja kapakoita

Kaupungin absoluuttisesti paras kahvila on Husaren, joka sijaitsee aivan Handelshögskolanin lähellä. Perusmeininki - ei mitään yliyrittämistä - kaikki on itsetehtyä ja tuoretta, sekä valinnanvaraa riittää. Vakiosettini on havreflarn tai vastaava Chai Latten kanssa. Täällä on vähän turhan hektistä työskennellä, joten enempi sellainen taukopaikka.

Istuskeluun ja lukemiseen parempi paikka on Le Pain Francais, joka on yhden kadunkulman päässä Avenuesta. Hiukan kallis ja huono palvelu, mutta etenkin parven nojatuoleissa saa rauhassa puskea hommia.

Yliopiston päärakennuksen kupeesta, toiselta puolelta Avenueta, löytyy kahvila Tintin joka on auki 24/7. Heillä on tarjolla langaton verkko. Todella rela ilmapiiri ja siksi siellä tulee toisinaan tehtyä työtä. Muutoin kalliihko, hiukan sotkuinen ja ruoka ei usein tuoretta. Enempi siis juomapuolta. Jos syöt niin ota sitä mitä kaikki muutkin, esim. mustikkapiiras on vakkarilistalla ja yleensä tuoretta.

Kapakoita on tietysti kaupunki täynnä, mutta muutama suosikki olut-kuppila... Kolme pientä huonetta tarjoaa, Dr. Johnilta näyttävän juomanlaskijan (joka muuten on asunut keskilännessä kotvan aikaa – älkääkä rotuasioista saati emigroitumisesta tai Iranista sitten puhuko) sekä laajimman näkemäni belgialais-oluiden valikoiman. Mielestäni kaupungin paras kuppila, jonka kanssa samassa kadunkulmassa on useita muita olutpaikkoja baari-kierrosta varten. Paikka on Kristinelundsgatanin ja Chalmersgatanin kulmassa, paikallisen taidekoulun vieressä. Suosittelen coolisti, en missään tapauksessa lämpimästi, mutta kertokaa terveisiä ja kerätkää pisteet. :)

Bishop's Arms tarjoaa kaupungin laajmman olut- ja mallasviski-valikoiman sekä normaalit ruåtsalaisen pubi-kulttuurin ongelmat. Ölrepubliken, eli entinen Delirium Cafe, sijaitsee ihan Börsenin takana tarjoten hyvän valikoiman oluita, sekä kylmähkön meiningin mutta ilman turhaa yliyrittämistä.

Stage Door on Artistenin väen kantapaikka, jossa eläväinen taiteilijameininki. Esitä olevasi soittaja Artistenilta, niin saat ison tuopin erikoishintaan. Jos pitää valita paikka jossa... niin tämä on se!

Ruokapaikkoja

Sushia saa monestakin paikasta ihan kohtuuhintaan paikallisine jättimäisine maki-rullineen. Hinta/laatu -suosikkini on hong kongilaisen omistajan Sushi Wong, jos satun ohi kulkemaan. Käytä sushikartan.se :tä vaihdokkien löytämiseen eri alueilta. Noin yleisesti, taso on parempi kuin Suomessa, mutta ei huippu.

Aasialaisia mättöpaikkoja löytyy eri hintaisina ja tyylisinä. Keskustan suosittu China buffet on Ming Garden, joka on ok. Johannebergissä, strategisesti Chalmersin ja Olofshöjdin opiskelijakylän välissä, löytyy huippusuosittu Wok House, joka taitaa olla muodollisesti indonesialainen.

Chalmersin "hungrig som en varg" -teekkareita ruokkii Gibraltar-pizza aivan kampuksen kupeessa. Taloon kannattaa mennä syömään kebab-pizzaa jonka mukana pullo kebab-soosia tulee pöytään. Tämä mättö tappaa talossa ja puutarhassa, eikä taatusti jää nälkä. Normi-pizza ei mielestäni mitenkään erikoinen.

Mossens Pizzeria on paikallisen nurkka-futisjengin todellinen asennepaikka. Pizzat ok, mutta kepatti ranskalaisilla laulaa niin, että ei toista. Tämäkin on strategisesti sijoittunut, tällä kertaa Fysikenin ja opiskelija-asuntojen väliin, joten paikka on oikeastaan aina täynnä.

Vasagatanin itäpäässä, siis Handelshögskolanin vieressä on niin paljon yliopiston kirjastoja, toimipisteitä jne. että myös edullisia ruokapaikkoja riittää. Useista tarjolla olevista Thai -paikoista, ihan koulun vieressä oleva (Haga Kyrkogata 18) on paras, pienin ja siksi myös ruuhkaisin. Sen nimi tosin vaihtuu kerran kuussa, viimeisin taitaa olla Reila's Thai Cuisine, aikaisemmin Samorn Thai Kitchen ja sitä ennen... Övre Husargatanilla, Skanstorgetin kulmassa, löytyy hyvä intialainen, taitaa olla Tre Indier. Pari numeroa katua alas, löytyy kaupungin parhaat rullakebabit, karvakäsi- kebab/pizza -paikan oloinen pizzeria Paris.

Katua ylempänä löytyy hyvä italialainen kauppa Delitalia, jonka tuore mozzarella-leipä rokkaa. Jos vielä jaksaa kävellä katua ylöspäin, löytyy oikealla amerikkalaista donitsimeininkiä, joka Ladyn mukaan on ihan hyvää tavaraa.

Gourmeeta

Avenuen suuntaisella kadulla aivan Ming Gardenin lähellä löytyy Zaika. Tarjoavat luultavasti kaupungin parasta intialaista fine dining -hengessä, joskaan hinta-laatu on ilta-aikaan aika heikko kun hinta pukkaa ylös. Kannattaa mennä lounaalle, jolloin toimii hyvin.

Toinen kohde, jota on kovasti suositeltu, mutta joka on vielä itseltä korkkaamatta on Götaplatsenilla, taidemuseon yhteydessä sijaitsesa ravintola Fond. Pöytävarauksella mennään, lounas kohtuuhintainen ja laatu huhujen mukaan loistava.

Kauppoja ja ruokaa

Nordstanin kauppakeskuksesta löytyy kaikki tarvittava, Clas Ohlsonilta releet jne. Kalakauppa keskuksessa ei ole kovin hääppöinen. Kävelemällä ulos kauppakeskuksesta Hamngatanin yli, löytyy yksi kaupungin parhaista Aasia-kaupoista sushi tms. -projekteihin.

Kannattaa hyödyntää jättiläismäiset ICAt, koska niissä on suomalaisesta näkökulmasta loistava valikoima, ja usein erinomainen yksityinen kalakauppa. Avenuella McDonald'sin vieressä löytyy Coop-Konsum, jossa on erinomaista itsepaistettua leipää sekä vaivanarvoinen lihavalikoima - pätkii ICAn. Muutoin kauppa suksii, kala ei tuoretta eikä valikoima muutenkaan häikäise. Fiskekyrkanista saa valmiit kalaruuat lounaaksi tms., muutoin hiukan tyyristä eikä oikein muutenkaan säväyttänyt.

Mielestäni Ruåtsista kannattaisi tuoda Suomeen heti muutama parannus:

1) Kycklinglår (siis kananreidet) valmiiksi pilkottuna, jotka rokkaa ruoanlaittoon,
2) Eriksberg -olut, jota saa jos "går på systemet": kerrassaan erinomainen lager-olut. Tosin, alkoholin myyntipolitiikka on kuin Suomessa 80-luvulla, kaupasta ei saa mitään mitä voisi juoda vaan on aina mentävä pitkäripaiseen,
3) vähittäiskaupan kilpailu joka pitää hinnat edullisina, sekä
4) ruokakauppojen (erit. ICAn) valikoimat. Erityisesti viimeinen saa suomalaiset S- ka K- ketjut näyttämään venäläisiltä kyläkaupoilta.

Muuta

Handelshögskolanin vieressä on Ink 'n' Art, jossa printit tulosteet sun muut hoituvat kohtuuhintaan. Ei halpa ja Mac-laatua hakevia ei oikein vaivauduta palvelemaan, mutta nekin kyllä lopulta onnistuvat kunhan vähän potkii. Laatu hyvä ja he suostuvat myös siihen että suurempiakin kirjoja tai artikkeleita printtaillaan ulos.

Opiskelijat Göteborgissa urheilevat! Fysiken tarjoaa parhaat urheilupalvelut jotka olet elämässäsi nähnyt. 3kk:n ja vuosilippu ovat keskihintaisia, kuukausilippua ei ole ja 10-kerran liput sikamaisen kalliita. Hyvä diili jos viivyt vähintään 3-kk. Kokeile ainakin voimajoogaa, jonka peruskurssi on sovellettu tavallisille ihmisille sopivaksi.

Ulkomaisten paperbackien kohtuuhintaisin valikoima löytyy paikallisesta akateemisesta kirjakaupasta, tarkemmin Östra Hamngatanilta Kungstorgetin kulmilta ja ekasta kerroksesta liukuportaiden alta. Ulkomaisten kirjojen erikoiskaupat on muilta osin sysikarmean hintaisia.

Merimuseolla on pieni mutta sympaattinen akvaario. Ladyltä koki tämän paikan mukavaksi, joten sinne voinee mennä muidenkin neitojen kanssa kutemaan. Voit ostaa vuosilipun, jolla pääsee taidemuseoon Götaplatsenilla (ylin kerros ihan vaivanarvoinen, sekä muutamat valitut teokset alemmissa kerroksissa), Rösssccchhhhka (mikä lie) design-museoon (Ladyn mukaan täyttä kuraa), kaupungin historian museoon (ok) sekä merimuseoon samaan edulliseen hintaan.

Chalmersin opiskelija-elämä on maailmankuulua (yritä soluttautua sekaan), mutta myös Artistenissa, paikallisen yliopiston musiikkikoulutuksen laitoksessa, on hyvä ja leppoisa meininki. Sisään ei teknisesti pääse ilman kulkulupaa, mutta bileet ovat niin mukavia, että kannattaa soluttautua sekaan ainakin bileisiin, jos on yhtään taidehenkinen vaikkei muusikko olisikaan. Vaikka paikallinen Handels on leppoisa, niin kauppakorkean opiskelijaelämä sekä oma klubi ovat aivan kamalia: osallistuvat ihmiset muovisia, meininkiä ei ole ja sillai. Jotkut asiat ovat ikuisia.

(kuva tähän)

Lisäksi jos jotkin organisaatiot järjestävät kesä- ja ulkoilmabileitä, jotka pitkän ja mahtavan kevään, kesän ja syksyn aikana ovat hauskoja, kunhan pitää huolen siitä että on omat ystävät mukana. Muuten sen ruåtsalainen ketkuttelun kanssa voi tulla yksinäinen olo.

Paikallinen jazz-klubi Nefertiti sijaitsee opettajankoulutuslaitoksen (Pedagogen) kellarissa. Hieno meininki, kannattaa mennä jameihin soittamaan ja verkostoitumaan, etenkin jos ei pääse Artisteniin hengaamaan. Mainittakoon, että niissä kaikensorttisissa kesäbileissä soittaa toisinaan mainioita paikallisia poppi-ryhmiä, joissa on potentiaalia. Ruotsi on absolut poppi-kansa – paljon parempi meininki kuin Suomen nk. poppi-scenessä...

Päivää paistatellaan perinteisesti joko Götaplatsenin lähellä, Artistenin ja Humanistenin väliin jäävällä isolla ruohoalueella, jota lähin Systembolaget taitaa olla joko Avenuella tai Focuksessa Lisebergin vieressä, riippuen mistä suunnasta on tulossa. Tai, vaihtoehtoinen paikka paistatella päivää löytyy tietysti Kungsparkenilla, jonka lähin Systemet on kätevästi Basargatanin ja Kungstorgetin kulmassa.

Bussiyhteys Köpiksestä Osloon kulkee Göten kautta. Edullinen ja hyvä diili kulkea Scandinavian Etelä-rannikolla. Göteborgin päälentokentän (Landvetter) lisäksi, City Airport tarjoaa halpalentoja joka puolelle Eurooppaa. Kenttä sinänsä on hupaisa. Terminaali on kuin lähettelisi koneita olohuoneestasi ja kiitoradan päässä paikallisen hevostilan konit ihmettelevät koneiden lähtöä. Kentälle menee koneiden lähtö ja tuloaikoihin viidakkobussi.


Ei kommentteja: