keskiviikkona, elokuuta 25, 2010

Permanent Resident -prosessi käytännössä (osa 5)

Odottelin muodollista Green Cardia kuukauden verran, samoin sosiaaliturvatunnusta. Muutin "muodollisesti" toiseen osoitteeseen joten lopulta aloin pohtia, että kai se osoitteenmuutos pitää tehdä. Yritin kyllä lykkäillä, koska ajattelin että on hyvin todennäköistä, että osoitteenmuutos hidastaa noita prosesseja.

* * *
Selvittelin asiaa puhelimitse ja paljastui, että sosiaaliturvatunnusta varten oli tehtävä retki paikalliseen sosiaalitoimistoon. Olivat reppanat unohtaneet koko asian. Vähän lomakkeen täyttöä ja sain osoitteenmuutoksen tehtyä, ottivat pois vanhan sotu-todistukseni edelliseltä USAn retkeltä, ja lupasivat että parissa viikossa pitäisi uuden sosiaaliturvatodistuksen tulla postissa. Numero itsessään pysyy kyllä samana. Kärttyisä asiakaspalvelija vielä muistutti, että uutta korttia ei saa allekirjoittaa vihreällä kuulakärkikynällä. Eipä tuo ollut siinä vanhassa sotu-kortissa koskaan ongelmia aiheuttanut. No, jos ei hänellä tärkeämpää elämäntehtävää ole...

Ihme kyllä ko. lappu saapui kuin saapuikin parissa viikossa postissa. Asiaa ei siis oltu edes alettu hoitaa ennen yhteydenottoa, joten muuten olisikin viipynyt.

* * *
Homeland Security vaikutti mutkikkaammalta. Piti tehdä kaksi osoitteenmuutosta: yksi yleinen parin viikon sisällä muutosta, jonka ihme kyllä saattoi jo tehdä netissä, sekä toinen suoraan virkailijalle koska oli tuo Green Card -prosessi kesken. Tämäkään ei oikein ollut selvää, koska en tiennyt onko minulla mitään prosessia kesken, sillä viisumihan toimii jo virallisestikin tilapäisenä Green Cardina. Osoittautui, että kyllä on. Lisää langat laulamaan, ja pari erikin Homeland Securityn "asiantuntijaa" hoiti asiaani.

Vaatimalla vaativat tervetulokirjeessä mainittua A-numeroa. No minä en ollut saanut koko kirjettä :) Lopulta löysin rajavartijan käsin kirjoitettamat harakanvarpaat (A-numeron) viisumin leiman vierestä. Tällä päästiin vähän eteenpäin, ja tunnin puhelimessa istumisen jälkeen minulla oli uusi osoite johon lupasivat paperit lähettää. Parin viikon päästä tulikin se tervetulokirje uuteen osoitteeseen (joka olisi pitänyt tulla 2 kk aiemmin). Seuraavalla viikolla tuli samanlainen tervetulokirje vanhaan osoitteeseen. Ja nyt viikkojen jälkeen itse Green Card vanhaan osoitteeseen. Tätäkään asiaa ei siis edes alettu hoitaa ennen yhteydenottoani. Nyt ymmärrän, miten ihmisten permanent resident -asiat tällä mantereella seisovat. Parempi hoitaa Suomessa jos mahdollista kuten me teimme...

Koska Lady on muodollisesti sponsorini, hänen täytyy myös ilmoittaa osoitteenmuutoksesta. Hän ei silti voi tehdä sitä netissä vaan täyttelee taas jotain kaavakkeita... En ole sotkeentunut asiaan – vielä.

* * *
Tämä projekti on siis pulkassa. Green Card on voimassa nyt pari vuotta, ja jatkoa saa jos olemme yhä naimisissa ja asumme USAssa. Sitten aikanaan voi hakea kansalaisuutta jos huvittaa.

Ei kommentteja: